Procesul de tranzitie pentru persoanele trans in Romania

In Romania nu exista prevederi legale explicite care sa reglementeze procesul de tranzitie pentru persoanele trans. Aceeasi situatie apare si in cazul serviciilor medicale- nu exista protocoale medicale pentru asistenta medicala a persoanelor diagnosticate cu tulburare de identitate de gen. In aceste conditii, o persoana trans care doreste schimbarea sexului inregistrat in documentele de identitate si/sau doreste si obtinerea dreptului la interventii medicale de reatribuire a sexului, trebuie sa solicite in instanta autorizarea acestor modificari.

Pentru orice modificare administrativa (schimbare nume, schimbare a sexului inregistrat in documentele de identitate) este necesara o hotarare judecatoreasca. In privinta asistentei medicale abordarea difera de la un medic la altul. Exista medici care incep tratamentul hormonal si care fac interventii chirurgicale asupra sanilor pe baza unui diagonstic de tulburare de identitate de gen eliberat de un psihiatru. Alti medici conditioneaza orice fel de asistenta pentru tranzitie de existenta unei hotarari judecatoresti care sa confirme diagnosticul de tulburare de identitate de gen.

Atentie: Legislatia din Romania in domeniul tranzitiei persoanelor trans este vaga si incompleta. Prin urmare, va rugam sa tratati informatiile prezentate mai jos cu rezerva posibilitatii ca institutii sau instante de judecata sa interpreteze diferit pasii in procesul de tranzitie. Pasii identificati mai jos sunt rezultatul experienta si analizei ACCEPT asupra legislatiei si cazuisticii din Romania. Ei formeaza insa varianta ideala, optimista a aplicarii legislatiei existente la ora actuala.

1. Pregatirea pentru instanta

Primul pas este colectarea de documente necesare in instanta:

a. scrisori medicale care sa confirme diagnosticul de tulburare de identitate de gen.
Este foarte importanta scrisoarea medicala data de un medic psihiatru, care sa confirme diagnosticul de „tulburare de identitate de gen”. Pentru elaborarea acesteia, e posibil ca psihiatrul sa aiba nevoie de mai multe intalniri cu persoana trans.

b. Este recomandabil sa existe si o scrisoare medicala de la un endocrinolog. Endocrinologul va cere persoanei trans sa faca o serie de analize.

c. Optionala (se poate renunta la ea daca este prea greu de obtinut) este o scrisoare din partea unui psiholog - tot pentru confirmarea diagnosticului de tulburare de identitate de gen si realizarea unui profil psihologic.

d. foarte utila poate fi o hotarare judecatoreasca anterioara pronuntata in favoarea unei persoane TG, din alt caz de TG (vezi exemplul). Aceste hotarari nu sunt publice, dar daca stiti pe cineva care a facut deja demersurile necesare si a obtinut hotararea judecatoreasca dorita, cere-ti-o; aceasta poate fi anonimizata (adica facuta o copie in care numele si datele personale sa nu mai fie vizibile) si adaugata la dosarul pe care il veti depune in instanta. In conditiile in care nivelul de informare al judecatorului in domeniul TG este de asteptat sa fie foarte scazut, poate ajuta ca acesta sa se convinga ca au existat precedente.

2. Deschiderea actiunii in instanta

Se redacteaza o actiune prin care se cheama in instanta Consiliul Local din localitatea unde a fost intregistrata nasterea sa (consiliul devine „parat”, iar persoana TG „reclamant”). In acea cerere se solicita instantei sa incuvinteze schimbarea sexului din .... in ...., schimbarea prenumelui din .... in .... si eliberarea unui nou act de nastere care sa certifice sexul si prenumele solicitate. Se plateste taxa de timbru (o suma mica), si se depune dosarul la judecatoria din raza Consiliu Local.

Important: se poate cere ca actiunea sa fie judecata in sedinta nepublica (atat pentru sala de judecata cat si pentru internet). Pentru respectarea confidentialitatii, la obiectul cauzei ar trebui trecut „schimbare stare civila”.

3. Expertiza Institutului Medico-Legal (IML)

In instanta probele prezentate deja (scrisorile medicale de la endocrinolog si psihiatru) au rolul de a da credibilitate actiunii si sunt considerate probe extrajudiciare de care instanta nu este obligata sa tina cont. Proba cu valoare judiciara este expertiza Institutului de Medicina Legala (IML). De aceea, pentru a oferi judecatorului toate argumentele de care acesta are nevoie pentru a lua o hotarare, persoana TG va solicita incuviintarea probei cu expertiza IML care sa confirme tulburarea de identitate de gen si eventual sa recomande o interventie chirurgicala pentru schimbarea sexului. Costul expertizei IML este acoperit de solicitant (indiferent daca acesta a cotizat sau nu la asigurarile de sanatate); valoarea e undeva in jur de 500 ron. Comisia IML (formata din mai multe persoane) va discuta cu solicitantul, va analiza documentele incluse in dosar si este posibil/probabil sa solicite noi investigatii medicale (endocrinologice si psihiatrice). Apoi IML va face o recomandare instantei. In cazul in care nu sunteti multumit de rezultatul expertizei IML puteti cere o contra expertiza si veti achita costuri suplimentare.

4. Hotararea judecatoreasca

Este luata in functie de recomandarea IML. Dupa 15 zile de la comunicare, daca Consiliul Local nu face recurs, hotararea judecatoreasca devine definitiva si irevocabila.

Obs: In varianta optimista procesul dureaza cam un an de la momentul deschiderii actiunii in instanta pana la obtinerea hotararii judecatoresti.

5. Schimbarea actelor

Cu hotararea din instanta, se va merge la Consiliul Local (adica la Starea Civila) si se va solicita un nou certificat de nastere. Apoi, cu certificatul nou se merge la Politie si se solicita un nou buletin.

6. Asistenta medicala pentru corectarea sexului

Interventiile chirurgicale pentru reconstructie de sex se pot face in Romania doar pe baza hotararii judecatoresti de incuvintare de schimbare de sex. Tratamentul hormonal poate fi inceput, cel putin teoretic, si inaintea obtinerii hotaririi- DAR pentru asta trebuie gasit un endocrinolog dispus sa o faca. Este posibil ca, in clipa in care exista o hotarire judecatoreasca, costul asistentei medicale (tratament hormonal si interventii chirurgicale) sa fie partial sau total acoperit de stat.